Fingerfood, om de eetlust te herwinnen

Fingerfood, om de eetlust te herwinnen

Le Clairval in Pondrôme, niet ver van Beauraing, is een middelgroot woon- en zorgcentrum met een honderdtal bewoners. Het rusthuis wordt beheerd door de vzw Les Sœurs de la Doctrine Chrétienne – Le Clairval.

Wij kregen de kans om te praten met Magalie Pernet, die naast haar functie in het economaat ook instaat voor een keukenteam van 12 personen, waaronder 4 koks.

We hoorden dat jullie heel veel fingerfood aanbieden in jullie instelling. Kun je in het kort uitleggen wat de toepassingen ervan zijn?

Fingerfood is in onze keuken inderdaad ons ‘dagelijks brood’, zeg maar. Ouderlingen met dementie hebben vaak moeite met klassiek bestek. Voor hen is fingerfood een ware zegen. Wij serveren hun maaltijden in kleine hapjes die precies de juiste consistentie hebben om ze met de handen te kunnen eten, zonder enige hulp. We realiseerden ons dat die herwonnen autonomie en netheid essentieel zijn voor het zelfrespect van seniele ouderen. Zo stimuleren we ze om meer en beter te eten, met hernieuwde eetlust.

“Ouderlingen met dementie hebben vaak moeite met klassiek bestek. Voor hen is fingerfood een ware zegen.”

Fingerfood in het rusthuis heeft uiteraard niets te maken met de hapjes die op een receptie worden aangeboden. Hoe stellen jullie zo’n fingerfoodmenu precies samen?

Heel eenvoudig: het menu wijkt niet af van de klassieke menu’s die we dagelijks serveren. Met de restjes van de middag- en avondmaaltijd stellen we een fingerfoodmenu samen dat die naam waardig is. Daarbij maken we meer bepaald gebruik van Knorr Bereiding voor Terrines, Soufflés en Gratins van Unilever Food Solutions. Restjes verwerken is een belangrijk aspect van een keuken. Voor een optimaal resultaat combineren we Knorr Bereiding voor Terrines, Soufflés en Gratins met afgekoelde voedingswaren. Zo krijgen de inwoners die noodgedwongen fingerfood eten uiteindelijk hetzelfde als de anderen, maar een dag later.

Wat zijn volgens jou de voornaamste troeven van Knorr Bereiding voor Terrines, Soufflés en Gratins?

De smaak en de textuur, ongetwijfeld. De smaak van een stuk vlees of warme groenten blijft hetzelfde. Het koekje en de vulling van een vol-au-vent die we herwerken tot individuele hapjes smaken precies hetzelfde als het originele gerecht. De textuur is consistent genoeg om de hapjes niet uiteen te doen vallen, maar ook niet té zodat onze ouderen geen moeite hebben met kauwen. We vergeten ook de presentatie niet. De hapjes zijn mooi rond de saus in het midden van het bord geschikt, en dat werkt prima. Knorr Bereiding voor Terrines, Soufflés en Gratins is trouwens ook niet te kloppen voor het bereiden van zachte desserts.

Zijn er problemen met bepaalde bereidingen?

Koude gerechtjes op basis van groenten liggen wat moeilijker omdat ze ‘à la minute’ moeten worden bereid. Je kunt fingerfood natuurlijk wel invriezen. Door in te vriezen zorgen we ervoor dat bepaalde smaken en texturen altijd voorradig zijn in de vorm van fingerfood.

Wat vinden de bewoners ervan?

Ze zijn er dol op! Het valt ons op dat ze hun eetlust hebben herwonnen dankzij dit fingerfoodconcept. Dat is cruciaal voor hun gezondheid, maar ook voor hun welzijn. De borden komen steeds leeg terug, en dat is toch wel de mooiste beloning voor een keukenteam …